FOOD SHOW w Katowicach

11-13 marca w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach odbyła się kolejna edycja FOOD SHOW czyli mega plac zabaw dla gastrofila* takiego jak ja.

Imprezy tego typu, to wyjątkowa uczta dla zmysłów ale i również nadmierne obciążenie dla żołądka, który nie nadąża za niepohamowanym pragnieniem spróbowania wszystkiego i wszędzie. 
Różnorodność smaków i aromatów, przyciągają setki odwiedzających mniej lub bardziej zainteresowanych gastronomią - ważne, że za darmo.


Na tegoroczne FOOD SHOW zostałam zaproszona przez warszawską restaurację wegańską TEL AVIV FOOD & WINE i jej szefów kuchni: Pawła Dylewskiego i Michała Babińskiego. Tel Aviv już od 2010 roku specjalizuje się w wyczarowywaniu cudów bez produktów pochodzenia zwierzęcego w klasie "fine dining" dzięki swojej założycielce Malce Kafce.


Poniedziałkowe popołudnie miałam okazję spędzić na pokazach kulinarnych oraz wykładach o aktualnych trendach żywieniowych, które coraz częściej skupiają się na diecie bezmięsnej. Dzięki takim pasjonatom jak Bezmięsny Mięsny, Wege Siostry czy Starck's Food mamy okazję się przekonać, że dieta wege nie jest uboższa od tradycyjnej ani w smaku ani bogactwie ciekawych i co ważne naturalnych produktów. Istotną cechą tej diety jest również fakt, że jest dedykowana osobom z alergiami pokarmowymi, którzy często nie wiedzą, że ich jadłospis również może być imponujący, a nie nudny.




Za wartość merytoryczną wykładów stała kampania ROŚLINNIEJEMY, która od lat bezpłatnie przekonuje konsumentów i firmy do diety wegańskiej, opartej na produktach wyłącznie roślinnych.

BEZMIĘSNY MIĘSNY



Firma obecna na rynku od 2016 roku, powstała z pomocą akcji crowdfounding'owej i ponad 1000 osób wspierających. Udowadniając tym samym, że nawet w Polsce tego typu akcje mogą zakończyć się dużym sukcesem. 
Dzięki temu fani diety roślinnej w tym weganie, mogą cieszyć się smakiem kiełbasy, burgerów, boczku i pieczeni bez wyrzutów sumienia i kompromisów.

Oferta ciągle się rozwija i zaskakuje nawet osoby, które na weganizm nie patrzą zbyt przychylnie.




WEGE SIOSTRY

To kolejny ciekawy projekt, który jest niezwykle istotny, dla osób z nietolerancją pokarmową na laktozę i gluten, które powszechnie występują w tradycyjnych produktach. Z tłoczonych nerkowców powstaje alternatywa dla sera, która bogactwem smaku wielokrotnie go przewyższa. W składzie same naturalne dodatki + żywe kultury bakterii. Do wyboru klasyki z czarnuszką, pomidorami lub papryką oraz sery do smarowania.

Idealne do komponowania desek serowych z winogronami i orzechami oraz jako dodatek do kanapek.





STARCK'S FOOD POLSKA

Dla niektórych smakoszy wędliny i sery bez dodatku majonezu są niekompletne. Jednak tradycyjny majonez ma dodatek jajka, co czyni go niewegańskim oraz masę alergenów w tym: laktozy i glutenu. Ten sam wyśmienity smak bez chemii to tylko kolejna wartość dodana do tych produktów.




*termin będzie używany powszechnie i z premedytacją. Wszystkich oburzonych i zniesmaczonych uspokajam i przedstawiam definicję: ponad przeciętnie kochający gastronomię wszelaką i jedzenie na mieście.

Komentarze

Copyright © Fancy Life Lover